Biokuchařka

kniha, která získala titul „Nejlepší kuchařská kniha roku 2006“

Biokuchařku jsem začala psát v roce 2003, v době, kdy jsme s bývalým manželem měli v Praze tři bioprodejny a biorestauraci , ale  o biopotravinách se toho tehdy moc nevědělo. Mezi lidmi kolovaly předsudky a mýty, za biopotraviny se tehdy nejčastěji považoval sójový řízek, hrouda nedobrého zrní a naklíčené mungo. Denně jsem mluvila s našimi zákazníky a stále jsme  diskutovali stejné otázky. Začala jsem tehdy organizovat častá setkání s novináři a z biopotravin se postupně stávalo atraktivní téma. Všichni se tehdy ptali, jak se liší bio od nebio, zda se dá biopotravinám věřit, proč jsou dražší, co dělají ekofarmáři jinak a zda opravdu stříkají svá pole v noci??? Bylo mi  líto, že neexistuje jednoduchá a krásná kniha, kde by lidé našli odpovědi na všechny tyto základní otázky. A tak jsem knihu napsala a nabídla v ní odpovědi na všechny základní otázky o biopotravinách, přehled důvodů proč se vyplatí biopotraviny jíst a jak žít zdravě a zároveň si zachovat zdravý selský rozum. Protože  se tehdy méně jezdilo na ekofarmy, lidé neměli možnost tak často potkávat své farmáře na trzích, tak jsem vybrala 11 zajímavých farmářů či producentů biopotravin a skrze knihu jim dala možnost se představit.

Kniha se prodávala přes deset let, koupilo si ji téměř 35 000 lidí a stala se bestselerem. A protože o knihu byl stále zájem, ale obsah po deseti letech zastaral, rozhodla jsem se ji kompletně přepracovat. Proto nyní už neseženete původní Biokuchařku, ale máte možnost si koupit Novou biokuchařku. Více zde.

Myslím, že Biokuchařka prolomila předsudky lidí o tom, že co je zdravé, to není dobré a nevypadá to příliš vábně… Děkuji fotografce Alence Hrbkové, foodstylistce Mileně Wolfové a grafičce Katce Kamenické, že jsme společně ukázaly, že bio-jídlo může být nejen zdravé a chutné, ale i krásné…
 
Na jaké recepty se můžete těšit
Pohanková bramboračka, polévka z červené čočky, salát s pampeliškami, fazolový guláš, prejt z fazolek azuki a krup, smažené tofu placičky, cizrna na paprice, bramboro-jahelné šťouchance, fair-trade coocies, jahelné kuličky či pohankový puding s javorovým sirupem…

Biokuchařka vyšla v roce 2005 v nakladatelství Smart Press
ISBN: 978-80-87049-20-4  
Vydání: aktualizované vydání, 2. dotisk  Formát: 210 x 220 mm   Vazba: pevná   Provedení: celobarevné  Počet stran: 180