O mně

Co jsem se nenaučila ve škole

Narodila jsem se v Praze v roce 1975 a až do svých 32 let jsem žila typický velkoměstský život. Vystudovala jsem Pedagogickou fakultu UK a měla jsem se stát učitelkou francouzštiny a občanské výchovy.

Ještě během studií jsem měla opakované zdravotní potíže spojené s oslabenou imunitou. Díky tomu se ve mně probudila touha pochopit své tělo, zjistit čím vším své zdraví oslabuji a jak bych ho mohla co nejpřirozeněji posílit.

Uvědomila jsem si, že jsem prošla základní, střední i vysokou školou a nikde jsem se nenaučila, jak důležité je jíst základní potraviny bez chemických přísad, jak nám i přírodě škodí pesticidy, proč je potřeba mnohokrát denně alespoň trochu rozhýbat tělo, jak nutný je dostatečný spánek v úplné tmě, jak léčivé je Slunce, vzájemné doteky a práce se zemí, jak  je nám (nejen v krizích) nápomocný náš dech, vděk a péče o duši.

Ráda objevuju souvislosti

A tak je to už téměř 25 let, co jsem fascinována objevováním souvislostí mezi tím, co jíme, jak to vzniká, jaký vliv má současné moderní zemědělství a potravinářský průmysl na celou přírodu a lidské zdraví.

Učitelka ve škole se ze mě sice doposud nestala, ale lidem předávám inspiraci k tomu, jak jíst a žít zdravě podle rytmů přírody. Tím slovem „zdravě“ myslím úplně normálně a přirozeně. Nemám na mysli žádné speciální diety ani složitá výživová doporučení…

Od roku 2005 žijeme na venkově obklopeni loukami a milými sousedy. Jsem maminkou dvou dcer, Natálky a Elišky. Od roku 2005 žijeme na venkově obklopeni loukami a milými sousedy. Jsem maminkou dvou dcer, Natálky a Elišky.

Moje práce

Napsala jsem tři bestsellerové knihy o zdravém a dobrém vaření, ekologickém zemědělství a biopotravinách: Biokuchařku,  BioAbecedář a Novou Biokuchařku, kterých se prodalo přes 80 000 kusů. Stála jsem u zrodu Pro-Bio Ligy (dnes Lovime.bio) a Biopekárny Zemanka.

Biokuchařka
BioAbecedář
Nová Biokuchařka

Na křtu Nové Biokuchařky – zleva David Šašek, vyhlášený šéfkuchař, Katka Kamenická, milá grafička, která dává všem mých knihách grafickou tvář, Alenka Hrbková,vynikající a zkušená fotografka, která fotí do všech mých knih a obdivuhodný Pavel Maurer, který je už tradičně kmotrem mých knih. Na křtu Nové Biokuchařky – zleva David Šašek, vyhlášený šéfkuchař, Katka Kamenická, milá grafička, která dává všem mých knihách grafickou tvář, Alenka Hrbková,vynikající a zkušená fotografka, která fotí do všech mých knih a obdivuhodný Pavel Maurer, který je už tradičně kmotrem mých knih.

Jak vnímám jídlo

Mám ráda rčení: „I když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava“, a proto považuju poctivé jídlo za nejjednodušší možnost ke snížení „chemického koktejlu“ v těle, v mysli i v přírodě. Nikdy v historii se totiž plošně nepoužívaly chemické postřiky na polích, nikdy v historii se do jídla nepřidávalo tolik umělých dochucovadel a šidítek.  A nikdy nebylo jídlo tak levné! Bohužel takové potraviny jsou dnes vnímány jako „normální“! 

Co jsou pro mě normální potraviny

Normální jsou pro mě základní potraviny, které vyrostly ve zdravé půdě bez pesticidů a umělých hnojiv nebo které pochází ze zvířat žijících v přirozených podmínkách s přístupem na pastvu a Slunce. Takovým způsobem vznikají biopotraviny v ekologickém zemědělství, a proto jsou přirozené a bezpečné pro lidi i ekosystém. Nerozumím tomu, proč značku bio vnímá tolik lidí negativně. Bio není móda ani zbytečný luxus. Je to čím dál tím větší nutnost – pro půdu, spodní vody, biodiverzitu i pro lidi. Vždyť po celou historii, až do 20. století, lidé nic jiného nejedli. Neříkali tomu „bio“ a nedělali z toho velkou vědu.

Poctivá práce na poli a v kuchyni

Jíst zdravě totiž není žádná složitá věda, ale poctivá práce jak na poli, tak v kuchyni.  Mnohem víc než speciální diety, vysokorychlostní mixéry a exotické super-potraviny, potřebujeme my všichni cítit spoluodpovědnost za to, jak jídlo vzniká. Potřebujeme navázat osobní vztah buď přímo s půdou, nebo s farmáři, kteří o půdu dobře pečují. Co kupujeme, to podporujeme…

O tom, jak žijeme v rytmu roku bude má 4. kniha Rytmus roku s Hankou Zemanovou. Od dubna 2020 ji můžete „ochutnávat“ na Instagramu.